Blogg

Länge sedan sist....

13 maj 2015

Oj vad tiden har gått fort nu! Nu är det snart sju månader sedan operationen gjordes. Jag började jobba ppå 25 % i påskveckan och gjorde det i två veckor. Sedan har jag gått upp på 50 % och har det till och med den 31 maj och det känns bra. Efter det går jag upp på 75 % i två veckor, sedan heltid i tre veckor för att sedan ha semester i fyra veckor :-). Jag jobbar på ett fritidshem och det är mycket håll i gång där :-). Fördelen med att arbeta på fritids är att jag kan variera min ställning ganska bra, behöver jag sitta gör jag det, behöver jag stå kan jag det. Men jag får erkänna att vissa dagar har jag värk i ryggen efter jobbet. Läkaren har skrivit ut Arcoxia, en värktablett som håller i sig i 24 timmar, och jag tar en om dagen samt att jag får använda både panodil och ipren vissa dagar. Men det är mycket bättre nu än vad det var innan. Jag känner att jag har inte lika ont mer.

 

Sjukgymnasten går jag hos två dagar i veckan och det kommer jag att fortsätta med ett bra tag till. Känns bra att träna upp de små musklerna, ibland vill jag göra mer men sjukgymnasten håller hårt i mig för att det inte ska bli för mycket. Jag vill så gärna bli helt bra direkt men det tar tid och jag behöver lära mig att inte ha för bråttom. Sjukgymnasten säger till mig gång på gång att jag måste vila mer innan jag får ont (lägga mig ner en 10 minuter), men det är svårt att göra. Jag glömmer bort det och sedan har jag redan fått ont.

 

Var på bio för tre veckor sedan och såg en två timmars film. Satt hela tiden och vred på mig för att avlasata (får ont om jag sitter still en kortare stund) men det gick. Men efter den biokvällen hade jag tre dagar med mycket värk i ryggen... Så biobesök är inget jag rekomenderar för tillfället :-(.

 

Gräset i trädgården är inget jag har vågat mig på än, har ganska många jobbiga uppförsbackar i trädgården så jag ha delegerat ut det arbetet på äldste sonen. Men jag längtar efter att få göra det själv, det blir mycket bättre resultat då...

 

Har haft lite övervikt och det har ju inte blivit bättre med sjukskrivningen, men i januari bestämde jag mig för att gå med i viktväktarna online och har nu lyckats gå ner 11 kilo utan att ha tränat något speciellt. Tänkte att det måste ju även underlätta för ryggen att bli av med en del extra kilon. Har bara ca 7 kilo kvar till min målvikt. 

 

Nu ska jag knata mig i väg till jobb!

Läkarkontakt

10 mar 2015

Veckorna bara rullar på och snart har det gått sex månader sedan operationen. Fattar inte riktigt vart tiden tagit vägen, det har gått väldigt fort. Ska träffa läkaren igen den 23 mars och jag har funderat mycket över hur det ska bli att komma tillbaka till jobb. Vet ju hur det känns när jag går hemma och gör det jag brukar göra, men vet inte hur jag kommer att fixa jobb. Har ont när jag gjort lite för mycket och då känns det i nästan varje steg, vissa rörelser kan jag inte göra än och hastiga rörelser i sidled känns ordentligt.

Jag är sjukskriven till den 23 mars och samma dag ska jag tillbaka till läkaren. Det har stressat mig jättemycket att sjukskrivningen går ut samma dag som jag ska vara på återbesök. Hur ska jag hinna förbereda chefen på om jag kommer att jobba och hur mycket jag kommer att jobba. Men så hittade jag ett gammalt mail från september från min läkare och tänkte varför inte maila honom... Så jag mailade honom om det skulle vara möjligt och då svarade han att det gick ju bra att jobba halvtid i 4-8 veckor. Kände då att jag vet inte om jag klarar det så jag svarade tillbaka:

"Hejsan!
Jag funderar på att börja med 25 % de första två veckorna och sedan gå upp till 50 % om det känns bra i 4-8 veckor. Jag vågar nog inte mer nu i början men vill komma igång lite smått. Hade det gått att göra så? Nu är jag sjukskriven helt tills den 23 mars och undrar om vi kunde förlänga den helt tills den 29 mars, också börjar jag jobba den 30 mars för då är det påsklov och det blir lättare att börja då och känna efter."

Detta tyckte han var en bra idé så nu ska jag bara informera min chef om detta. Hoppas att detta kommer att bli bra och fungera. Är så osäker eftersom jag fortfarande har ont så fort jag gör något...

Återbesök hos läkaren

18 feb 2015

I måndags var det dags för ett återbesök hos min läkare Bengt Sturesson i Ängelholm. Jag är ganska öm och kan varken gå, stå, sitta eller ligga utan att ha ont. Han tror att jag fått ett ryggskott!!!! Jag lyfte ju min arga son på 9 år ut till bilen för tre veckor sedan och det har gett mig en överansträngning i ryggen troligtvis. Så han skrev ut dyra (nästan 1000 spänn för 98 tabletter) smärtstillande tabletter, arcoxia 90 mg som ska hålla i 24 timmar. Sedan en månads sjukskrivning till. Sedan kan jag nog börja jobba, tror han. Det tror inte min sjukgymnast....

Länge sedan sist....

8 feb 2015

Det har gått en och en halv månad sedan jag skrev sist, vet inte vart tiden tar vägen... Har varit både upp och ner, mest upp efter jul. Då tänkte jag att snart är jag nog tillbaka på jobb, hade inte ont när jag gick mina korta promenader.

Men så för tre veckor sedan började jag gå lite längre promenader (ca 30 minuter)och då kände jag av ryggen, och lite ut i höften. Var inte hos sjukgymnasten då minstingen här hemma var sjuk och jag hade ingen barnvakt. Så för två veckor sedan vart jag tvungen att bära ut minstingen till bilen för ett läkarbesök (kliande fötter och fjällande både på händer och fötter)som han absolut inte ville till. Efter det har jag haft mer ont och så fort jag går ute så hugger det i ryggen. Ibland inne också men inte lika mycket. Kan inte sitta längre stunder innan det börjar värka. Hos sjukgymnasten har det nu blivit kortare träningspass och lättare. Undrar när detta ska bli bra? Nu känner jag absolut inte för att komma tillbaka till jobb! Är sjukskriven till den 22 februari, men ska till läkaren den 16 februari och som det känns nu hoppas jag att han förlänger min sjukskrivning. Tänkte först att jag kan arbetsträna, men det får nog vänta ett tag.

Mest gnäll denna gången och det är tråkigt. Igår tittade jag på melodifestivalen och i Eric Saades nummer blev jag deppig. Såg dansarna och då kände jag att jag kan ju inte röra mig...jag vill också kunna dansa, hoppa, springa utan att planera minsta sak jag gör. Tänk att få röra sig helt obehindrat utan att få ont. Jag längtar!!!!

Här kommer en bild från dagen efter operationen när läkaren skulle kolla så att implantaten satt som de skulle:

Tre månader

25 dec 2014

I måndags var det tre månader sedan jag opererades. Då, dagen före operationen, var min tro att jag skulle vara tillbaka på jobb efter två, tre månader. Så har det inte blivit. Var hos Bengt Sturesson i Ängelholm i måndags på tremånadersbesöket. Hade ganska ont just den dagen fast jag inte gjort så mycket under helgen. Han gjorde lite undersökningar, tryckte på ryggen och usch vad ont det gjorde. Jag frågade han hur lång tid det ska vara så här och då sa han att det tar fem månader för att läka inne i kroppen. Jag blev inbokad på en extra koll i mitten av februari för att se om jag kan gå tillbaka till jobb den 23 februari, då min sjukskrivning tar slut.

Just nu känns det som om jag aldrig kommer tillbaka till jobb.... Så fort jag går lite längre eller gör något så får jag ont. Det som är positivt är att det gör "bara" ont i ryggen och inte ut i höften som det gjort innan.

11 1/2 vecka sedan operationen

12 dec 2014

Nu har det snart gått tre månader sedan operationen. Då trodde jag att jag skulle komma tillbaka till jobb efter tre månaders sjukskrivning...men inte en chans! Idag är en dålig dag, så även i går och förrgår. Allt gör ont, vad jag än gör. Var hos sjukgymnasten idag och han sa att det blir bara lite sjukgymnastik. Berättade för han att det känns ganska avlägset med jobb och då berättade han om en annan tjej som gjort en liknande operation för sju år sedan (alltså steloperation i si-leden) och för henne tog det över ett år innan hon kom tillbaka till sitt jobb...Måndag den 22 december ska jag till läkaren igen och får då fråga honom om vad han tror.

Jag går utan kryckor numer men ibland känner jag att jag hade behövt dem för kunna gå utan smärta. Men samtidigt känns det då som att utvecklingen går bakåt istället för framåt. Känner mig även stressad över jobbet. Sa till min chef från början att jag trodde på tre månader, och fast han vet att det kan ta tängre tid så är det mitt dåliga samvete över att vara hemma längre som spökar.

Lite bättre

1 dec 2014

Måndag 1/12-14

Efter att ha vilat hela helgen i princip så känns det mycket bättre nu. Igår kväll gick jag en runda med hunden utan kryckor och likaså idag på morgonen. Så skönt att vara utan dem men det är jobbigt. Den sliter och drar i ryggen och det värker lite. Men det går ;-). Ska till sjukgymnasten imorgon, får se hur det känns då. Vill inte överanstränga mig och få så ont igen som jag hade förra veckan....

Att gå hemma är ganska jobbigt. Jag kännder att jag har blivit förslappad.... orkar inget och skjuter gärna upp på saker som ska göras. Det trodde jag inte om mig själv, jag brukar alltid hålla igång.

Fredag

28 nov 2014

Sjukgymnastbesök idag, båda kryckorna med mig. Har haft väldigt ont nu ett par dagar så jag gå inte utan kryckor för tillfället. Idag känns det lite bättre men sjukgymnasten bestämde att vi hoppar träningen. I och med att jag även har ont när jag sitter och ligger så tror han att jag har fått en inflamation utav överansträngning så det är bara att vila, suck. Skönt att alla julsakerna är uppe i alla fall!

9 veckor efter operationen

26 nov 2014

Efter besöket hos sjukgymnasten i fredags, där han sa till mig att vila i helgen eftersom jag har ganska ont när jag går, så gjorde jag som han sa. Dottern tog hunden på dagen och på kvällen följde jag med henne ut (hon är mörkrädd). Vilade upp mig inför måndagen då jag och syrran skulle till Ullared.

Så kom måndagen och jag vaknade och hade ont, suck. Tog panodil och Ipren och åkte till Ullared. Det gick faktiskt ganska bra, men jag hade väldigt ont i händerna utav kryckorna (så fort jag går hemifrån så har jag dem). Vi gick nog runt där i fyra timmar....och jag viss att något kommer jag få betala för det.... Kände inte så mycket av det under måndagen men så kom tisdagen (igår). Då var jag ganska öm, men det känns mest när jag går utan kryckor. Körde ner till sjukgymnasten och fick massage och det var så skönt! Jag gjorde några övningar och det gick bra. Men sen på eftermiddagen hade jag så ont när jag gick omkring här hemma utan kryckor så jag la mig ganska tidigt för att vila upp mig.

Idag.... Ajajaj! Låt mig säga att jag går med kryckorna inomhus! Har så djävla ont om jag tar ett steg utan. Har nog överansträngt mig... Då kommer tankarna om jobb. Hade tänkt börja den 7 januari (jobbar på fritidshem och i skolan) men som det känns nu känns det som om jag får vara hemma längre. Är ifs sjukskriven till den 22 februari men läkaren sa från början att jag skulle räkna mellan tre och fem månaders sjukskrivning. Jag hade hoppats på tre men nu tror jag på fem.

8 veckor efter operationen

18 nov 2014

Tisdag igen och nu har det gått åtta veckor sedan operationen. Idag har jag varit hos sjukgymnasten igen. Han frågade om jag har gjort mycket då jag såg ut att ha det lite jobbigt när jag gick. Jo, så är det nog, har ju börjat gå ut med hunden var dag och då använder jag bara en krycka. Sedan går jag utan kryckor hemma och på kvällarna är jag faktiskt ganska öm i nedre delen av ryggen och även i höften. Måste tänka på att ta det lite lugnt, det tycker sjukgymnasten i alla fall. 

Idag passade jag på att fråga om hur prognosen ser ut efter ens sådan här operation (har inte ens tänkt på det innan) och den är bara bra, svarade sjukgymnasten. Jag behöver däremot inte sikta på att bli en elitidrottare ;0. Det känns super!!!!

Imorgon ska jag på fritidspedagogernas rikskonferans och det blir nog en jobbig dag, först tåg sedan gå en bit, sitta en hel dag och sedan tåget hem. Så mycket har jag inte gjort på flera veckor.

7 1/2 vecka efter operationen

16 nov 2014

Nu har det gått 7 1/2 vecka från operationen och jag tycker tiden har gått jättefort. Nu går jag utan kryckor inomhus så mycket jag kan, men så fort jag går ut har jag minst en krycka med mig. Blir lätt trött i ryggen/höften när jag går. 

Jag går hos sjukgymnasten två dagar i veckan och tränar upp musklerna i rygg och mage. Skönt att komma iväg och göra det, blir så lätt att jag inte gör det hemma om jag inte har någon som puschar mig. Han är väldigt bra, min sjukgymnast. Han ser direkt på mig när det blir för mycket. Jag vill ju så gärna göra så mycket som möjligt och glömmer ibland bort att ta det lugnt och då blir det mer värk såklart. Men han ser det direkt ;-).

Fem veckor efter operationen

30 okt 2014

Nu har det gått fem veckor efter operationen. Det har gått upp och ner dessa veckor. Just smärtan var jag beredd på, den har alla sagt skulle komma. Den varierade, i början var det jobbigt sen var det några dagar som blev bättre och sen blev det värre igen.

Efter fyra veckor så slutade jag med mina Gabapentin som jag gått på i över ett halvår. Morinet jag fick slutade jag med några dagar efter operationen. Nu har det det gått fem veckor och jag tar bara panodil ibland.

Det som jag tycker har varit det jobbigaste är att gå på kryckor och bli så låst. Jag är ensamstående med två hemmaboende barn på 8 och 12  och en hund. Jag har tyvärr inte så många som kan hjälpa mig, min pappa är den ende i släkten som bor nära och han är påverkad av sin gamla stroke sedan innan. Exet har visat att hans nya ungkarlsliv är betydligt viktigare och har inte ens barnen hos sig. På fem veckor har han haft minstingen en natt.... Det innebär att jag måste fixa allt själv. Har ifs äldste sonen men han jobbar mycket och är ofta iväg hos sin kille. Så det är bara jag och de två minsta som hjälps åt. Jag blir så frustrerad av att inte kunna göra det jag vill göra. Men samtidigt ser jag en ljusare framtid och det håller mig uppe.

 

 

Forskningsstudie

2 sep 2014

Lite bakgrundsfakta. Jag har fött tre barn och med de två sista hade jag ganska jobbig foglossning. Sista graviditeten gick jag på kryckor från v 10 och fick även handikappstillstånd så att jag kunde parkera på handikappsplatser. Efter det har jag haft lite ont i höften. Men i mars i år (2014) hände det något med min rygg och jag blev inlagd en vecka med smärtlindring. Sedan dess har rygg och höft varit riktigt dåligt. Går på starka tabletter dygnet runt. 

Men tack vare  min underbara sjukgymnast har arbetat med Bengt Sturesson, specialist på bäckenproblem, så fick han min läkare att skicka en remiss dit! Det visade sig att Bengt forskar inom si-leder och jag platsade i hans studie. Det går ut på att det sker en utlottning i en dator som ger antingen behandling med ryggrehab eller operation med iFuse implantat. Jag fick operation!!! Så inom en månad ska det ske! 

http://si-bone.com/patients/ifuse-implant-system/video-watch-the-ifuse-surgery/

 

© 2012 Mittliv.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Design by  Edward Caissie.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)